Hársméz
„A hársméz az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő hatással bíró méznek számít, ezért meghűlés, köhögés és hörghurut esetén is kifejezetten ajánlott a fogyasztása.”
A köhögés kezelésével kapcsolatban volt egy tanulmány:
Goldman RD. Honey for treatment of cough in children. Can Fam Physician. 2014 Dec;60(12):1107-8, 1110.
Mely szerint, a méz csökkenti a mucozus váladék szekrécióját gyerekekben. Csökkenti, csillapítja a köhögések sűrűségét és súlyosságát gyerekekben.
Gyulladáscsökkentő hatás:
Omotayo O. Erejuwa , Siti A. Sulaiman, Mohd S. Ab Wahab. Honey: A Novel Antioxidant. Molecules. 2012, 17, 4400-4423.
Bár ebben az összefoglaló tanulmányban patkányokon elvégzett kísérletek eredményeit mutatják be. Mely szerint a méz képes csökkenteni a gyulladási folyamatokat előidéző nitrogén-monoxid (NO) és a prostaglandin E(2) szintézisét és felszabadulását.
Vegyes méz
„Vegyes méz. Igen magas cukortartalommal rendelkező csemegének számít, amely e tulajdonsága miatt kifejezetten nagy baktériumölő hatással rendelkezik.”
A méz anti-bakteriális hatásával kapcsolatos vizsgálat:
Reza Yaghoobi, Afshin Kazerouni, Ory Kazerouni. Evidence for Clinical Use of Honey in Wound Healing as an Anti-bacterial, Anti-inflammatory, Anti-oxidant and Anti-viral Agent: A Review. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2013 Aug;8(3):100-4.
„Sebkezelés során különösen jól hasznosítható méztípusnak számít, mivel megakadályozza a seb fertőződését, valamint elősegíti a hegképződést is.„
Sebgyógyulással kapcsolatban:
Majtan J. Honey: an immunomodulator in wound healing. Wound Repair Regen. 2014 Mar-Apr;22(2):187-92.
Napraforgó méz
„Napraforgó méz. Erősíti a szervezetet, véd egyes daganatos megbetegedések ellen, segít megelőzni az érelmeszesedés kialakulását, oldja a görcsöket, csökkenti a koleszterinszintet, illetve a felső légúti megbetegedések kezelésére és a prosztatát érintő megbetegedések kockázatának csökkentésére is kiválóan alkalmas.”
Vérzsírokkal kapcsolatos kutatások:
Münstedt K, Hoffmann S, Hauenschild A, Bülte M, von Georgi R, Hackethal A. Effect of honey on serum cholesterol and lipid values. J Med Food. 2009 Jun;12(3):624-8.
Közvetlenül nem tudtak LDL csökkentő hatást kimutatni, de akik cukor forrásként mézet használtak, azoknak csökkent a BMI értékük és ezáltal javult az LDL státusz.
Yaghoobi N et al. Natural honey and cardiovascular risk factors; effects on blood glucose, cholesterol, triacylglycerole, CRP, and body weight compared with sucrose. Scientific World Journal. 2008 Apr 20;8:463-9.
A méz mind a normálértékkel bírók, mind az emelkedett LDL koleszterin, triacylglycerole, vércukor, CRP szinttel rendelkező betegekben csökkentette a markerek szérum szintjét. Összességében kardiovaszkuláris kockázat csökkentő hatása van.
Különböző tumorokkal kapcsolatos eredmények:
Vastagbéltumor sejteket mézzel kezelve csökken az osztódási kapacitásuk (anti-proliferatív hatás). Mellrák sejtekben citotoxikus hatást fejt ki. Josč M. Alvarez-Suarez, Francesca Giampieri, Maurizio Battino. Honey as a Source of Dietary Antioxidants: Structures, Bioavailability and Evidence of Protective Effects Against Human Chronic Diseases. Current Medicinal Chemistry. 2013, 20, 621-638.
Erdei méz
„Az erdei méz vizelethajtó, roboráló, általános erősítő, csonterősítő és nyugtató hatással rendelkezik.”
Csonttömeggel kapcsolatos kutatási eredmény:
Chepulis L, Starkey N. The long-term effects of feeding honey compared with sucrose and a sugar-free diet on weight gain, lipid profiles, and DEXA measurements in rats. J Food Sci. 2008 Jan;73(1):H1-7.
Azoknak a patkányoknak magasabb volt a csonttömege, amelyeknek az étrendjét mézzel egészítették ki, szemben a cukormentes diétán tartott állatokkal.
Galagonya méz
„Galagonya méz Rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott például keringési zavarok esetén, szívgyengeségben szenvedők számára, illetve a magas vérnyomás értékek normalizálásában is kiemelten nagy szerepe lehet a galagonya méz használatának.”
Vérnyomásra kifejtett hatással kapcsolatban:
Erejuwa OO, Sulaiman SA, Ab Wahab MS, Sirajudeen KN, Salleh S, Gurtu S. Honey supplementation in spontaneously hypertensive rats elicits antihypertensive effect via amelioration of renal oxidative stress. Oxid Med Cell Longev. 2012;2012:374037.
Mézadagolás hypertensive patkányokban szignifikánsan csökkentette a szisztolés vérnyomást.
Selyemfűméz
„A selyemfűméz gyulladáscsökkentő hatását már klinikai vizsgálatok során is sikerült bebizonyítani.”
Gyulladáscsökkentő hatás:
Omotayo O. Erejuwa , Siti A. Sulaiman, Mohd S. Ab Wahab. Honey: A Novel Antioxidant. Molecules. 2012, 17, 4400-4423.
(kattintson a címszóra a megtekintéshez)
Összefoglaló
Immunmoduláns hatás:
Majtan J. Honey: an immunomodulator in wound healing. Wound Repair Regen. 2014 Mar-Apr;22(2):187-92. doi: 10.1111/wrr.12117. Epub 2014 Feb 24.
“Honey and its components are able to either stimulate or inhibit the release of certain cytokines (tumor necrosis factor-α, interleukin-1β, interleukin-6) from human monocytes and macrophages.”
A méz a gyulladásos mediátorok felszabadulásást gátolja humán monocyta sejtekben és makrofágokban.
A.J Tonksa, R.A Cooperb, K.P Jonesb, S Blairc, J Partond, A Tonk. Honey stimulates inflammatory cytokine production from monocytes. Cytokine. 2003 Mar 7;21(5):242-7.
“We have previously shown that co-culture of MonoMac-6 cells (MM6; a monocytic cell line and precursors of macrophages) with various honeys for 2 h reduced ROI production as well as increased the release of the potent pro-inflammatory cytokine, tumour necrosis factor-α (TNF-α). All honeys at concentration 1% (w/v) induced or stimulated the release of TNF-α, IL-1β and IL-6 from MM6 cells when compared with the syrup control (artificial honey) and untreated cells.”
Ha monocyta setjeket kezeltek különböző mézfajtákkal 2 órán belül csökkent a reaktív oxigén gyökök termelődése. Stimulálta a TNF-α, IL-1β, IL-6 citokinek felszabadulását.
A.J.J. van den Berg, E. van den Worm, H.C. Quarles van Ufford, S.B.A. Halkes, M.J. Hoekstra, C.J. Beukelman. An in vitro examination of the antioxidant and anti-inflammatory properties of buckwheat honey. J Wound Care. 2008 Apr;17(4):172-4, 176-8.
Vérnyomás:
Erejuwa OO, Sulaiman SA, Ab Wahab MS, Sirajudeen KN, Salleh S, Gurtu S. Honey supplementation in spontaneously hypertensive rats elicits antihypertensive effect via amelioration of renal oxidative stress. Oxid Med Cell Longev. 2012;2012:374037. doi: 10.1155/2012/374037. Epub 2012 Jan 23.
“Honey supplementation significantly reduced SBP (systolic blood pressure) in spontaneously hypertensive rats (SHR).”
Méz adagolás hypertensive patkányokban szignifikánsan csoökkentette a szisztolés vérnyomást.
Köhögés:
Goldman RD. Honey for treatment of cough in children. Can Fam Physician. 2014 Dec;60(12):1107-8, 1110.
“There is increasing evidence that a single dose of honey might reduce mucus secretion and reduce cough in children. After giving a single 2.5-mL evening dose of honey to children 2 to 5 years of age in another non-blinded study, mean (SD) cough frequency score improved from 4.09 (0.72) to 1.93 (0.65). Parents of 300 children 1 to 5 years old with URI reported that cough frequency, cough severity, bothersome nature of cough, and child and parent sleep quality improved after treatment in the groups that received honey.”
A méz csökkenti a mucozus váladék szekrécióját gyerekekben. Csökkenti, csillapítja a köhögés sűrűségét és súlyosságát.
Vérzsírok:
Münstedt K, Hoffmann S, Hauenschild A, Bülte M, von Georgi R, Hackethal A. Effect of honey on serum cholesterol and lipid values. J Med Food. 2009 Jun;12(3):624-8. doi: 10.1089/jmf.2008.0188.
“Although ingesting honey did not reduce LDL cholesterol values in general, women may benefit from substituting honey for sugar in their diet. Reducing the BMI lowers the LDL cholesterol value, and psychological interventions also seem important and merit further investigation.”
Közvetlenül nem tudtak LDL csökkentő hatást kimutatni, de akik cukor forrásként mézet használtak, azoknak csökkent a BMI értékük és ezáltal javult az LDL státusz.
Yaghoobi N, Al-Waili N, Ghayour-Mobarhan M, Parizadeh SM, Abasalti Z, Yaghoobi Z, Yaghoobi F, Esmaeili H, Kazemi-Bajestani SM, Aghasizadeh R, Saloom KY, Ferns GA. Natural honey and cardiovascular risk factors; effects on blood glucose, cholesterol, triacylglycerole, CRP, and body weight compared with sucrose. ScientificWorldJournal. 2008 Apr 20;8:463-9. doi: 10.1100/tsw.2008.64.
“Honey reduced total cholesterol (3%), triacylglycerole (11%), fasting blood glucose FBG (4.2%), and CRP (3.2%), and increased HDL-C (3.3%) in subjects with normal values. While in patients with elevated variables, honey caused reduction in total cholesterol by 3.3%, LDL-C by 4.3%, triacylglycerole by 19%, and CRP by 3.3% (p < 0.05). It is our conclusion that consumption of natural honey reduces cardiovascular risk factors, particularly in subjects with elevated risk factors, and it does not increase body weight in overweight or obese subjects.”
A méz mind a normálértékkel bírók, mind az emelkedett LDL koleszterin, triacylglycerole, vércukor, CRP szinttel rendelkező betegekben csökkentette a markerek szérum szintjét. Összességében kardiovaszkuláris kockázat csökkentő hatása van.
Csonttömeg
Chepulis L, Starkey N. The long-term effects of feeding honey compared with sucrose and a sugar-free diet on weight gain, lipid profiles, and DEXA measurements in rats. J Food Sci. 2008 Jan;73(1):H1-7. doi: 10.1111/j.1750-3841.2007.00592.x.
“No differences in bone mineral density were observed between honey- and sucrose-fed rats, although it was significantly increased in honey-fed rats compared with those fed the sugar-free diet.”
Azoknak a patkányoknak magasabb volt a csonttömege, amelyeknek az étrendjét mézzel egészítették ki, szemben a cukormentes diétán tartott állatokkal.
Szorongás
Chepulis LM, Starkey NJ, Waas JR, Molan PC. The effects of long-term honey, sucrose or sugar-free diets on memory and anxiety in rats. Physiol Behav. 2009 Jun 22;97(3-4):359-68. doi: 10.1016/j.physbeh.2009.03.001. Epub 2009 Mar 16.
“Anxiety generally decreased overall from 3 to 12 months, but the honey-fed rats showed significantly less anxiety at all stages of ageing compared with those fed sucrose. Honey-fed animals also displayed better spatial memory throughout the 12-month period. In conclusion, it appears that consumption of honey may reduce anxiety and improve spatial memory in middle age.”
A mézzel táplált patkányoknál jelentősen csökkent a szorongás a korral előre haladva és javult a térbeli memória, tájékozódás is.
(kattintson a címszóra a megtekintéshez)
Letöltések
- Antiproliferative effects of honey: » letöltés
- Honey antidiabetic effect: » letöltés
- Honey antihypertensive effects: » letöltés
- Honey antioxidant protective effect: » letöltés
- Honey cough: » letöltés
- Honey inflammatory cytokines: » letöltés
- Neurological effets of honey: » letöltés