Kulcsár Attila méhészete

Mézfajták, tulajdonságok

A természetes táplálkozás követése manapság egyre több ember életében van jelen. Ennek okán, nem véletlen az, hogy egyre nagyobb érdeklődés övezi a mézet, illetve a mézből készített ételeket egyaránt. A méz a természet ajándéka. Egy olyan ajándék, melynek pozitív hatásai szinte kimeríthetetlennek tűnnek. A legismertebb mézek közé sorolható az akácméz, a repceméz, a napraforgóméz, a vegyes virágméz, de ezeken kívül számos fajtaméz és mézkülönlegesség létezik.

A méz gyógyhatása minden esetben annak függvényében alakul, hogy a szorgos méhek milyen növény nektárjából állították elő az adott mézet.

 

Részletek

» Hársméz» Akác méz» Vegyes méz» Repce méz» Napraforgó méz» Erdei méz» Galagonya méz» Medvehagyma méz» Selyemfű méz» Gesztenye méz» Krém méz» Lépes méz

Hársméz

A hársméz rendkívül kellemes, határozottan zamatos íz világgal bír. A hársméz színe változatos lehet. Árnyalata attól függ, hogy mikor kerül begyűjtésre a méz. Közép barnától, egészen a világossárgáig terjedhet a színe. Előszeretettel alkalmazzák e típusú mézet sütéshez, főzéshez is, hiszen a markáns ízével remekül meg tudja fűszerezni az ételeket és az italokat egyaránt. A hársméz illata szintén nagyon kellemes, karakteres és határozott. A hársméz hatása rendkívül kedvező az emberi szervezet számára. Kiválóan alkalmas például lázas megbetegedések tüneteinek enyhítésére, de akár a görcsök oldására is remekül alkalmas a fogyasztása. A hársméz jellemzői közé sorolhatjuk a nagymértékű gyulladáscsökkentő képességét is. A hársméz az egyik legerősebb gyulladáscsökkentő hatással bíró méznek számít, ezért meghűlés, köhögés és hörghurut esetén is kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Mindezek mellett híres arról is, hogy remekül képes oldani a stresszt, megnyugtat, ellazít, és álmatlanság ellen is nagyszerű gyógyír lehet. A hársméz pozitív tulajdonságai közé sorolhatjuk továbbá az érelmeszesedés elleni küzdelemben való jelentős szerepét is, hiszen a benne lévő nagy mennyiségű kolinnak köszönhetően nagymértékben hozzájárul a betegség kialakulásának megelőzéséhez. Továbbá a gyomorsav túltengés következtében kialakult emésztési zavarok leküzdésében is hatásos lehet a rendszeres fogyasztása. Naponta 4-5 teáskanálnyi mennyiségben történő hársméz fogyasztása javallott önmagában, csemegeként, de akár teába téve is bevihető a szervezetbe. A hársméz jótékony hatásait tovább lehet fokozni úgy, ha hársfateába téve fogyasztjuk el a hársmézet. A hársméz mindenki számára tökéletes választás lehet, hiszen íze kellemes, így a kisgyermekek is szívesen fogyasztják, idősebbek számára is ajánlott a rendszeres hársméz evése. Álmatlanság elleni felhasználás esetén esténként, elalvás előtt 1-2 kávéskanálnyi mennyiségben ajánlott hársmézet fogyasztani natúr formában, vagy teába téve. A hársméz a közepesen kristályosodó típusú mézfajták közé tartozik, a benne lévő gyümölcscukor és szőlőcukor arányának eloszlása miatt. A megkristályosodott méz beltartalmi értéke semmivel sem csökken, csupán az állaga változik meg. Akit zavar a kristályos állapot, az könnyedén folyékonnyá varázsolhatja a mézet, ha 35-40 Celsius fokos vízbe állítja bele a méz üvegét. Arra azonban nagyon kell ügyelni, hogy a hársmézet semmiképpen se állítsuk 40 Celsius foknál melegebb folyadékba, hiszen magas hőfokon a mézben lévő értékes anyagok károsodhatnak, amely következtében a hársméz gyógyhatása csökkenhet.

Akác méz

Az akácméz igazi Hungaricumnak számít, hiszen a Magyarországon előállított mézek közül, ez az a mézfajta, amely a legismertebbé és egyben legkeresettebbé vált szerte a világon. Általában enyhén sárgás árnyalatú, ám vannak olyan évjáratok is, amelyekben némi zöldes szín is felfedezhető. Az akácméznek igen jellegzetes az illata, beleszagolván szinte érezhetjük az akácvirágok magával ragadó aromáját. Megízlelvén tapasztalhatjuk azt a különlegességét, hogy semmiféle mellékíze sincs. Az akácméz, az egyediségét egyértelműen ennek a különleges aromájának köszönheti. Rendkívül édes ízű, alacsony savtartalommal rendelkező méztípus. Az akácméz kiválóan meg tudja őrizni az állagát, akár éveken keresztül is, hiszen gyümölcscukortartalma igen magas a többi mézhez képest. Világviszonylatban tekintve, az akácméz besorolható a három legkevésbé kristályosodó fajtamézek közé is. Májbetegségben szenvedő személyek számára kifejezetten ajánlott az akácméz fogyasztása, hiszen a benne lévő nagy mennyiségű gyümölcscukor pozitív hatást gyakorol a májra. A máj regenerálásán túl az akácméz gyógyhatása kiterjed a gyomorsav túltengésre is, hiszen jóval, alacsonyabb savtartalommal rendelkezik e típusú méz, a többi fajtához képest. Az akácméz remekül enyhíti a köhögést, továbbá erős, általános fertőtlenítő és méregtelenítő hatást is gyakorol a szervezetre nézve, a benne található nagy mennyiségű robininnek és akacinnek köszönhetően. Sőt, az akácméz hatásai közé sorolhatjuk azt a pozitív tulajdonságot is, hogy a sportolók izomzatára lazító hatást képes gyakorolni. Az akácméz egyik legjelentősebb pozitívumaként említhető meg a többi méztípussal ellentétben, hogy igen alacsony virágportartalommal bír, így ennek köszönhetően kevésbé képes allergizálni. Emiatt, azok a gyermekek is, akik hajlamosak az allergiára, bátran fogyaszthatják az akácvirágból készült mézet. Az akácméz felhasználása igen sokrétű. Az akácméz recept könyvekben szinte teljesen biztosan szerepel, hiszen számos sütemény ízesítésére alkalmas a kellemes ízének köszönhetően. Sőt, akár nyersen, csemegeként való fogyasztása is igen elterjedt, nem csak a gyermekek körében.

Vegyes méz

Igen magas cukortartalommal rendelkező csemegének számít, amely e tulajdonsága miatt kifejezetten nagy baktériumölő hatással rendelkezik. Betegségek esetén, már napi 2-3 evőkanálnyi mennyiség is képes megállítani a baktériumok szaporodását. A hiedelmekkel ellentétben a vegyes virágméz, ahogyan a többi méztípus sem hizlal. A benne lévő nagy mennyiségű cukor ugyanis, nem képes zsírrá átalakulni. A májban glikogénné változik a benne található gyümölcscukor, az izmok pedig a szőlőcukor felhasználásának tesznek eleget. A vegyes virágmézben található tejcukrot pedig, a bél mikroorganizmusai használják fel. A vegyes virágméz fogyasztása kifejezetten ajánlott a gyermekek és az idősek számára immunerősítés céljából, valamint a fertőző légúti megbetegedések kivédése vagy legyőzése céljából. A vegyes virágméz a mono mézekhez képest sokkal összetettebb, és hatékonyabb megoldást kínál az egészségügyi panaszok legyőzésére. Mivel a vegyes virágmézet a méhek többféle növény, illetve gyógynövény nektárjából állítják elő, így a vegyes virágméz pozitív tulajdonságai is a szerint alakulnak, hogy milyen növényekből készítik el a méhek.

A vegyes virágméz jótékony hatásai között szerepelnek olyan pozitív tulajdonságok is, mint a fertőtlenítési képesség, nyugtató hatás, az erőteljes immunerősítő hatás, az általános erősítő hatás, valamint a sebkezelésre való alkalmasság is. Sebkezelés során különösen jól hasznosítható méztípusnak számít, mivel megakadályozza a seb fertőződését, valamint elősegíti a hegképződést is. A vegyes virágméz kristályosodási folyamata igen gyors, illetve közepes ütemű lehet, függően attól, hogy milyen virágokból készült el az adott méz. Ugyancsak ennek függvényében alakul az a tulajdonsága is a vegyes virágméznek, hogy milyen az állaga, a színe, az íze és az aromája. A vegyes virágméz tökéletesen alkalmas önmagában történő fogyasztásra, valamint sütésre és főzésre is kiválóan megfelel, hiszen az íze igen kellemes.

Repce méz

A repceméz roppant gyorsan sűrűsödő mézfajta. Szilárd állapotában fehér színű és nagyon krémes, míg hígan sárgás árnyalata van. A kristályosodási folyamata nagyjából néhány napon belül bekövetkezik, mivel igen magas szőlőcukor tartalommal rendelkezik. A kristályosodási folyamat érdekessége, hogy nincsenek külön fázisai, vagyis egyöntetűen képes kristályosodni. Ennek a tulajdonságának köszönhetően az a méz, amelynek alapanyaga a repce krémméz előállítására tökéletes lehet. A repceméz egyik jellemző tulajdonsága az, hogy önmagában nem túl kellemes az íze, ezért a krémméz elkészítése során ajánlott olyan mézzel elkeverni, amely sokkal zamatosabb. A repceméz felhasználása főként a sütőiparban jellemző. A repceméz előnyeiként említhetjük meg, hogy Candida diéta esetén is bátran beépíthető az étrendbe, továbbá jelentős pozitívumnak számít a repceméz esetében az a tulajdonsága is, hogy kevésbé savas, mint a többi mézfajta. Ezért, míg a többi méz evése nem ajánlott gyomorsavtúltengés esetén, úgy a repceméz bátran fogyasztható ilyen esetben is. A repceméz gyógyhatása főként az érzékenygyomrú emberek számára kamatoztatható, hiszen a gyomorsavtúltengés következtében fellépő kellemetlen tüneteket képes igen hamar csillapítani, sőt akár meg is szüntetheti azokat, ha rendszeresen fogyasztjuk. A repceméz gyomorsav csökkentő hatása jelentős. A repceméz igen magas szőlőcukor tartalommal rendelkezik, ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott sportolók számára, illetve szellemi vagy fizikai munkát végző személyek is bátran beilleszthetik az étrendjükbe. A repceméz cukorbetegség káros mellékhatásainak enyhítésére is alkalmazható. A repceméz ár szempontjából igen olcsónak mondható, ám éppen ennek a ténynek köszönhető az is, hogy csak igen ritkán árusítják tisztán a repcemézet. A méhészek ugyanis, inkább összecsapják azt valamilyen vegyes virágmézzel. Ha valami módon a repceméz ára és piaca megfelelővé válna, akkor valószínűleg sokkal nagyobb mennyiségben kerülne forgalomba a tiszta repceméz is. A repceméz olyan magas minőségű beltartalommal rendelkezik, hogy a méhek egyik legkiválóbb táplálékának számít. Tápanyagokban gazdag a repce virágpora és méze egyaránt, így remekül felerősíti a méheket. A repceméz hatása az emberek szervezetében is érvényesül, hiszen remekül erősíti az immunrendszert, továbbá erős fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is bír, ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott a legyengült, sokat betegeskedő személyek számára.

A repceméz az egyik legértékesebb méznek számít, hiszen szűrése után azonnal kiszerelésre is kerül, vagyis a benne található összes, jótékony hatású anyag, károsodás nélkül be tud kerülni az emberi szervezetbe, hogy ott kifejthesse gyógyító hatását.

Napraforgó méz

A napraforgóméz színe aranysárga, amely később sötétebbé válik. A színt az határozza meg, hogy mennyi flavonoid található meg a napraforgómézben. E típusú méz állaga rendkívül lágy, gyorsan krémesedő és rendkívül ízletes. Esztétikus kinézetű, rendkívül kellemes illatú mézfajta. A napraforgóméz krémméz, mivel magas szőlőcukor tartalma miatt hamar kristályosodik.

A méz íze nagyban függ attól, hogy milyen aromaanyagok alkotják, valamint, attól, hogy ezek az anyagok milyen mennyiségben lelhetők fel benne. A napraforgóméz esetében az aromaanyagok mennyisége megközelítőleg 19 százalékra tehető, ennek is köszönheti a rendkívül kellemes aromáját, ízét és illatát. A napraforgóméz tárolása során két részre válik szét. Az egyik rész folyékonnyá alakul, a másik rész pedig, kristályos szerkezetűvé alakul át, az üveg alján. Ez a kristályosodási folyamat jelzi azt, hogy a méz valóban teljesen természetes eredetű. A napraforgóméz összetétele akkor kiváló minőségű, ha a benne lévő répacukor 5-7 százalék alatti mennyiségre tehető. A napraforgóméz nem csupán önmagában, csemegeként történő fogyasztásra alkalmas, hanem tea ízesítésére és sütésre-főzésre egyaránt felhasználható. Ez a fajta méztípus különösen ajánlott például a mézeskalács sütéséhez, hiszen kesernyés-savanykás ízével különleges aromát ad a süteményeknek, továbbá igen erős aranysárga színétől csodálatosan szép árnyalata lesz a tésztából kivágott mézeskalács figuráknak. Húsok pácolásához, sütéséhez is remekül felhasználható, továbbá saláták készítése során is alkalmazható a napraforgóméz, hiszen igen kellemes, különleges ízt képes kölcsönözni az ételeknek, az aromákat pedig sokkal intenzívebbé varázsolja. A napraforgóméz gyógyhatása, a többi típusú mézhez hasonlóan, rendkívül kiemelkedő. A napraforgóméz kristályosodása során létrejött nagyméretű szemcsék például, kiválóan alkalmasak a torok mechanikai úton történő tisztítására. A nagy szemcsék ugyanis, képesek elsodorni a betegségeket okozó baktériumokat, vagyis torokgyulladás esetén kifejezetten ajánlott a kristályos formában történő napraforgóméz fogyasztás. Amennyiben szeretnénk kristályossá varázsolni a friss napraforgómézünket, csupán annyit kell tenni, hogy nagyjából 15 Celsius fokos hőmérsékletű helyre kell helyezni a napraforgómézet tartalmazó üveget. Ilyen hőmérsékleten ugyanis, néhány hét alatt lezajlik a kristályosodási folyamat, vagyis szemcsés állagúvá alakul át.

A magas ásványi anyag tartalommal rendelkező napraforgóméz hatása kiterjed mindezen kívül az immunrendszerre is, hiszen fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása révén az általános egészségi állapot javítására is tökéletes lehet a rendszeres fogyasztása. Erősíti a szervezetet, véd egyes daganatos megbetegedések ellen, segít megelőzni az érelmeszesedés kialakulását, oldja a görcsöket, csökkenti a koleszterinszintet, illetve a felső légúti megbetegedések kezelésére és a prosztatát érintő megbetegedések kockázatának csökkentésére is kiválóan alkalmas.

A napraforgóméz kémhatása savas, mivel PH-ja 4,5 és 3,6 közötti értékre tehető. Ennek okán, a napraforgóméz fogyasztása gyomorsav túltengés esetén nem ajánlott.

Erdei méz

Az erdei méz, vagy más néven harmatméz, fenyőméz egy igazi különlegességnek számít. E típusú méz,eltér a többi méztől, ugyanis a szorgos méhek nem a virágok nektárjainak

felhasználásával állítják elő,hanem az erdei fákon található mézharmatból. A mézharmat nem más, mint a fák levelein megbújó levéltetvek, liszteskék, levélbolhák, fedelesszárnyúak és kabócák által előállított, magas cukortartalommal rendelkező kiválasztási termék. Az említett rovarok a nővény levelén található rostcsöveken át szívják magukba a nedvességet, ám akkora nagy mennyiségben, hogy azt nem képesek teljes mértékben magukban tartani. Ezért, a felesleges nedvességet mézharmat formájában a levélre választják ki. Ez a különlegesen nagy tisztaságú, magas cukortartalmú anyag mágnesként vonzza magához a méheket, a legyeket és a hangyákat. Tehát, a mézharmat nem más, mint a levéltetvek által kiválasztott anyagcseretermék.

A méhek ezt az anyagot gyűjtik össze, és szállítják el a kaptárokba. Az erdei mézek alapjául szolgál például tölgy, a juharfa, a jegenyefenyő vagy a lucfenyő levelein fellelhető mézharmat.

Az erdei mézek íze különböző lehet, hiszen az aromája annak függvényében alakul, hogy a méhek milyen fáról gyűjtötték össze a méz elkészítéséhez szükséges mézharmatot. Az erdei méz színe szintén attól függ, hogy a mézharmat honnan származik. Általánosságban azonban elmondható, hogy e típusú méznek a színe igen sötét, majdnem fekete árnyalatú szokott lenni, íze pedig igen markáns. Az erdei mézillata igen enyhe, kissé fenyőre emlékeztető. Van olyan erdei méz, amelynek az íze összetéveszthetetlenül egyedi. Ilyen például a juharfa mézharmatából készült erdei méz, amelynek különleges dióra emlékeztető aromája van.

Az erdei méz egy lassan kristályosodó méztípus, ám vannak olyan fajtái is, amelyek rendkívül gyorsan kikristályosodnak. Gyorsan kristályosodó típusba tartozik például az a méztípus, amelynek az előállításához szükséges mézharmatot a pettyes vörösfenyő kéregtetűje hozza létre. Az említett tetű által megalkotott mézharmat ugyanis, igen magas meliztóz tartalommal rendelkezik, ezért gyakran megesik, hogy a méz már a kaptárban megkristályosodik, és a méhész legnagyobb bosszúságára, így csak nagyon nehezen nyerhető ki onnan. Emiatt ezt a típusú erdei mézet cementméznek is nevezik.

Az erdei méz gyógyhatása kiemelkedik a többi méztípusé közül. Mivel magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, ezért kifejezetten jó immunerősítő szer. Csodálatos összetételének köszönhetően az erdei méz vizelethajtó, roboráló, általános erősítő, csonterősítő és nyugtató hatással rendelkezik. Nehéz fizikai munka végzése esetén, illetve legyengült immunrendszerű személyeknek kifejezetten ajánlott a rendszeres erdei méz fogyasztása. Az erdei méz remek ellenszere a szamárköhögésnek, illetve a légúti hurutos megbetegedéseknek, ezért megfázás, nátha, torokgyulladás, légcső- és tüdőpanaszok esetén érdemes az antibiotikumos kezelés kiegészítésére alkalmazni. Az erdei méz ajánlott fogyasztási mennyisége általánosságban napi 4-5 evőkanálnyira tehető. Kenyérre kenve, vagy önmagában javallott fogyasztani, sütéshez és főzéshez való felhasználása azonban nem ajánlott.

Galagonya méz

A galagonya egy olyan, a rózsafélék családjába tartozó növény, amely tövises cserje, vagy kisebb fa formájában lelhető fel. A galagonya gyógynövényként való felhasználása mára bevett szokás lett, hiszen számos olyan hatással rendelkezik, amely pozitívan képes befolyásolni a szervezetünk állapotát. Elsősorban szívgyógyszerként való felhasználása terjedt el. A galagonya virágainak nektárját a méhek kifejezetten kedvelik. Az erdők szélén, minden évben május környékén kezdi meg virágzását. Ekkor teljesen fehérbe öltözik a táj, a galagonya virágainak köszönhetően. A szorgos méhek ekkor végzik el a galagonyaméz előállításához szükséges nektár begyűjtését.

A galagonya méz íze rendkívül kellemes és kifejezetten lágy, illata azonban nem nagyon van. A galagonya méz színe világosbarna. A közepes ütemben kristályosodó mézek közé sorolható be ez a mézfajta. Apró szemcsékben, opálosan kristályosodik ki, így krémméz készítésére is kiválóan alkalmas.

A galagonya méz, hasonlóképpen a galagonyából készített gyógyszerhez, kiváló hatást képes gyakorolni egyes szívbetegségekre. Rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott például keringési zavarok esetén, szívgyengeségben szenvedők számára, illetve a magas vérnyomás értékek normalizálásában is kiemelten nagy szerepe lehet a galagonya méz használatának.

A galagonya méz jótékony hatása számtalanszor bizonyítást nyert már az elmúlt évtizedek alatt. Volt egy ember, aki hosszú éveken át gyomorfekélytől szenvedett, és már az orvosok sem tudtak segíteni rajta. A beteg találkozott az egyik régi barátjával, aki azt javasolta neki, hogy a gyomorfekély kezelése céljából rendszeresen fogyasszon galagonya mézet. A beteg megfogadta a barátja tanácsát, és egy hónapon át, minden nap evett a galagonya mézből. Az egy hónapig tartó kúra után a beteg visszatért az orvosához, aki hitetlenkedve és nagy megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a páciens teljesen felépült! Miután az orvos megtudta, hogy a galagonya mézet használta a beteg, a panaszainak enyhítésére, mintát kért a galagonya mézből és bevizsgáltatta azt, hogy mi lehet benne, ami ennyire jótékonyan hat. A vizsgálatok megdöbbentő eredményt hoztak, ugyanis bebizonyosodott, hogy a galagonya méz nem csupán gyomorfekély ellen hatásos, hanem tökéletes az influenza, a nátha, a reuma, a depresszió, és számos légúti megbetegedés kezelésére is.

Joggal nevezhető tehát a galagonya méz egy gyógyító hatású természetes szernek, hiszen a benne lévő összetevők csodálatos eredményt okozhatnak. Mellékhatások nélküli, gyógyító hatással bír, ezért a sokat betegeskedő, legyengült immunrendszerű emberek számára is ajánlott a rendszeres fogyasztása.

Medvehagyma méz

A medvehagyma méz már-már Hungaricumnak számít, tekintve, hogy az értékes növény hazánkban él összefüggően, a legnagyobb területen. A méhek kifejezetten szeretik a medvehagyma virágaiból kinyert nektárt begyűjteni. Az ernyőszerű, fehér színű virágok nektárja hagymaillatot áraszt magából, ennek okán, ilyenkor a kaptárok környékén is érezhető a medvehagyma aromája. A medvehagyma méz illata azonban, pergetés után már elveszíti ezt a jellegzetes hagymás aromát.

A medvehagyma méz igazi különlegességnek, ritkaságnak számít a mézek között. Pikáns és egyben kellemes íz harmóniával rendelkező méztípus. A medvehagyma méz színe eleinte halványan zöldes, majd barnává változik, íze pedig fűszeres, ámde édes és hagymásan aromás.

A medvehagyma méz gyógyhatása kiemelkedő. Mivel a növény rokonságban áll a vöröshagymával, így a légúti megbetegedések kezelésére hasonlóképpen jó hatása van. A medvehagyma méz jótékony hatásai közé sorolhatjuk, hogy az idült köhögést remekül tudja csillapítani, továbbá a reumás megbetegedések kezelése során is jó szolgálatot tehet a medvehagyma méz fogyasztása. Pozitív tulajdonságként említhetjük meg továbbá a gyomorra és az emésztőrendszerre gyakorolt jótékony hatását, illetve a bélpanaszok okozta szívzavarok enyhítését is. A szív- és érrendszeri megbetegedések panaszaink enyhítésére tökéletesen alkalmas, továbbá általános fertőtlenítő hatással is rendelkezik. Kiváló immunerősítő hatása van, ezért gyermekek és idősebb személyek is bátran fogyaszthatják a szervezet erősítése céljából.

A medvehagyma bizonyítottan képes csökkenteni a magas vérnyomást, továbbá a magas koleszterin szinttel is „leszámol”. A végtagok ereiben történő keringést javítja a rendszeres fogyasztása, továbbá bélfertőtlenítő hatása is ismeretes. Sőt, mindezek mellett, népi megfigyelések arra utalnak, hogy a medvehagyma a bőrgomba ellen is hatásos védelmet nyújt, illetve annak kezelésére is bátran felhasználható.

Valóságos gyógynövényként is tekinthetünk rá, a számtalan előnyös egészségre gyakorolt hatásának köszönhetően. Tisztító kúrák során kifejezetten ajánlott a növény, illetve a medvehagyma méz fogyasztása. Kenyérre kenve, önmagában csemegeként, vagy akár teába téve is bevihető a szervezetbe ez a csodálatos hatású, különleges mézfajta. Légúti megbetegedések esetén kifejezetten jó hatása lehet a vöröshagymából készített teának, amelybe medvehagyma mézet keverünk. Hurutoldó, köhögéscsillapító, fertőtlenítő hatású, így a felső légúti megbetegedések elleni harc egyik legtökéletesebb fegyvere lehet a medvehagyma méz.

Selyemfű méz

A selyemfű, vagy további nevein vaddohány, selyemkóró nagyjából akkoriban kerülhetett be hazánkba, amikor az akác, vagyis az 1816-os esztendő környékén. A selyemfűméz valódi Hungaricumnak számít, ám világszerte egyelőre még nem vált ismertté. Leginkább akkor nektároz a növény, amikor a hőmérséklet 28-30 Celsius fok körülire emelkedik. Különlegességének számít, hogy nem virágzik más növényekkel egy időben.

A selyemfűméz íze rendkívül intenzív, és különlegesen aromás. A színe nagyon hasonlít az akácmézéhez, ám egy leheletnyivel mégis sötétebb aranysárga árnyalatot visel. Mivel a méhek a mézkészítéshez szükséges nektár begyűjtése során a virágport nem szállítják el, így a selyemfűméz igen alacsony pollentartalommal rendelkezik. Ennek köszönhető az a pozitív tulajdonsága is, hogy a selyemfűméz allergia esetén is bátran fogyasztható.

A selyemfűméz gyógyhatása igen kiemelkedő. Kiváló immunrendszer erősítő hatással bír, továbbá erőteljes gyulladáscsökkentő is, így fertőzések esetén is pozitív hatást képes gyakorolni az egészségi állapotra. A selyemfűméz hatása kiterjed a vérnyomásra is, hiszen rendszeres fogyasztása által ,csökkenteni képes a magas vérnyomásértékeket is.

A selyemfűméz gyulladáscsökkentő hatását már klinikai vizsgálatok során is sikerült bebizonyítani. A kísérletek egyértelműen megmutatták, hogy a selyemfűméz a második legerősebb és leghatékonyabb gyulladáscsökkentő, a többi fajta közül. Magas ásványi só tartalmával, nyomelemeivel és kiemelkedő tápértékével remekül erősíti a szervezet védekező képességét.

A selyemfű méz, hasonlóképpen az akácmézhez, igen hosszú ideig képes folyékony állagú maradni. A selyemfűméz íze roppant különleges. Igazi csemegeként is ehető finomság, vagyis nyersen történő fogyasztása valóságos illat és íz élményt nyújt.

Gesztenye méz

A gesztenyeméz előállítása szelídgesztenyéből történik. Még csak véletlenül sem szabad összetévesztenünk a szelídgesztenyét, a vadgesztenyével. Míg a szelíd típust piacokon, ehető formában szerezhetjük be, addig a vadgesztenye mérgező és emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlan. A gesztenyeméz tehát, csakis szelídgesztenyéből készülhet. Mint azt jól tudjuk, a gesztenye már önmagában is rengeteg jótékony egészségügyi hatást képes gyakorolni a szervezetre. Rengeteg ásványi anyag található meg benne. Többek között foszfort, kalciumot és vasat tartalmaz. A szelídgesztenyéből készült méz remek segítséget nyújt a trombózis kialakulásának megelőzésében, illetve a gesztenyeméz visszér problémák kezelésére is kiválóan alkalmas. A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata is jelentősen lecsökkenthető a rendszeres gesztenyeméz fogyasztás által. A gesztenyeméz hatása miatt igen régóta számon van tartva, mint népi csodaszer.

A gesztenyeméz gyógyhatása mellett nem szabad megfeledkeznünk a rendhagyó ízéről és illatáról sem. A szelíd gesztenyeméz rendkívül különleges aromával és zamattal rendelkezik, és sokan úgy tartják, hogy a gesztenyeméz az egyik legkiválóbb összetételű mézfajta szerte a világon. A gesztenyeméz íze jellegzetes, mivel kesernyésen fűszerezett az utóíze. Illata a gesztenyevirághoz hasonló. A kesernyés utóíze miatt főzéshez és sütéshez nem kifejezetten ajánlott a használata.

A gesztenyeméz színe általánosságban véve sárgásbarna. Találkozhatunk azonban egészen sárgás, vagy nagyon barna színű változattal is. A szelídgesztenyéről egyébként azt sem árt tudni, hogy rendkívül jó érösszehúzó és vérzéscsillapító hatása van. A virágja, a maghéja, illetve a kérge egyaránt hasznosítható gyógyászati célokra, hiszen rendkívül értékes összetevőket tartalmaz. Sőt, a szelídgesztenye levelei akár gyulladáscsökkentő szerként is hasznosíthatóak, és rendszeresen alkalmazzák is e célból, a természetes gyógymódokat előnyben részesítő emberek.

Mivel a szelídgesztenye ennyi pozitív hatást képes gyakorolni a szervezetünkre, nem meglepő hát, hogy a belőle készült mézritkaság gyógyhatása is kiemelkedőnek számít. Étvágytalanság ellenszereként is alkalmazható a gesztenyeméz, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.

Krém méz

A krémméz tulajdonképpen nem más, mint a kristályosodott állagú méz. Sokan úgy vélik, hogy amennyiben egy méz megkristályosodik a tárolása során, biztosan azt jelenti, hogy hamis. Ez azonban egy tévhit, ugyanis a méz kristályosodása egy teljesen természetes folyamat. Sőt, a kristályosodás jelzi azt egy méz esetében, hogy igazi, eredeti termelői mézet sikerült vásárolnunk. Természetesen léteznek olyan hazai méztípusok is, amelyek egyáltalán nem hajlamosak a kristályosodásra. Ilyen például a maximálisan tiszta akácméz, facélia méz, vagy a selyemkóró méz, ám a legtöbb hazai méz mégis kristályosodó fajta. A kristályosodási folyamat létrejötte attól függ, hogy egy méz mekkora arányban tartalmaz gyümölcscukrot- fruktózt, illetve szőlőcukrot- glükózt. Azok a mézek, amelyek magas szőlőcukor tartalommal rendelkeznek, igen hamar kristályosodnak, míg a magas gyümölcscukor tartalmú mézek később, vagy egyáltalán nem hajlamosak a halmazállapot változásra. A hazai mézek közül legtovább az akácméz képes folyékony halmazállapotú maradni, míg a leghamarabb kristályosodó fajták közé sorolhatjuk a napraforgómézet és a repcemézet. A repceméz például már a méz pergetése után elkövetkező 1 héten belül képes megkristályosodni, egészen kemény, krémes halmazállapotúra, holott a repceméz pergetéskor még teljesen folyékony volt. A méz összetétele, illetve beltartalmi értéke abszolút nem sérül meg a kristályosodás során, csupán egy olyan halmazállapot változás történik, mint például a víz jéggé fagyása során. Vannak olyan országok, ahol csakis olyan mézeket lehetséges termelni a növényzet miatt, amelyek hamar kristályosodnak. Ezeken a területeken egy különleges kiszerelési eljárást fejlesztettek ki, amelynek során a kristályosodott mézet krémméz formájában töltik be az üvegekbe.

A krémméz tulajdonképpen nem más, mint a rendkívül apró szemcsékre kristályosodott méz. Már-már olyan az állaga a krémméznek, mint a margarinnak. A repceméz például, ilyen egészen apró kristályszerkezetűre alakul át, amelynek köszönhetően rendkívül jó kenhetőséget biztosít. A krémméz külföldön nagyon népszerűnek számít a fogyasztók körében, ám hazánkban még mindig csak a folyékony mézet vásárolják és fogyasztják a legtöbben. Magyarországon például rengetegen nem is tudják azt, hogy mi a krémméz.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a nagyobb szemcsékre kikristályosodott méz is krémméz. Ez azonban nem így van. Ugyanis, rendkívül apró szemcsésre, krémesre csupán a repceméz képes kikristályosodni, a többi méz azonban egészen nagy szemcséket alkot a halmazállapot változás után. Ezeknek a nagyméretű szemcséknek a fogyasztása nyelvtörő érzés lehet, vagyis a durva szerkezetű méz veszít az élvezeti értékéből. Ezzel ellenben a krémméz állaga roppant selymes, krémes, lágy, élvezeti értéke igen magas. A kristályos méz és a krémméz közötti különbség tehát, az állagában rejlik.

A krémméznek számos előnye van a folyékony állagú mézzel szemben. A krémméz előnye például az, hogy fogyasztás közben nem folyik le a kenyérről, nem kenjük vele össze a kezünket, a ruhánkat, vagy a konyhát, kezelése sokkal könnyebb, továbbá a tárolása során már nem kell tartani attól, hogy megváltozik az állaga. A krémméz elterjedése valószínűleg hazánkban is be fog következni majd a közeljövőben.

Lépes méz

A lépesméz, hasonlóképpen az akácmézhez, igazi Hungaricumnak számít. Nemcsak hazánk különlegességeként tarthatjuk számon, hanem magában a méhészeti szakmában is ritkaságszámba megy a lépesméz termelése. A méhészetben létrejött termékek közül, a lépesméz őrizte meg legősibb formáját, hiszen úgy kerül forgalomba, ahogyan azt a méhek előállították. A kaptárakban elhelyezett keretekben, viaszfedéllel elzárt lépekbe, vagyis viaszsejtekbe zárva tárolják a méhek a mézet. Ezeket a lépeket csupán feldarabolják, majd bezacskózzák, vagy mézzel töltött üvegekbe helyezik a méhészetben dolgozók, vagyis a lépesméz egyáltalán nem megy át semmiféle technológiai folyamaton, mielőtt a fogyasztók asztalára kerülne.

A lépesmézet általában akácmézbe téve, üvegekben árulják, így még csak a levegővel sem tud érintkezni az elfogyasztása előtt. Azért éppen akácmézben szokás tárolni a lépes mézet, mert az akácméz hosszú időn keresztül képes folyékony maradni. Kristályosodása akár 1-2 évig is eltarthat, vagyis igen hosszú időn keresztül, hónapokon át képes magában őrizni a lépesméz darabokat. A mézfogyasztás egyik legtermészetesebb módja tehát az, ha lépesméz formájában esszük meg azt. A legérintetlenebb mézként tartjuk számon, lényegében úgy fogyaszthatjuk azt el, ahogyan az Isten megalkotta. A lépesméz termelése igen régre nyúlik vissza. Színe igen változatos lehet, anyaga roppant omlós, lágy, íze az akácmézhez hasonló.

A lépesméz fogyasztása roppant egyszerű. Csupán ki kell emelni a lépet az akácmézből, tányérra kell helyezni és mindig csak akkora darabot érdemes belőle levágni, amekkorát azonnal el is fogunk fogyasztani. Ez azért fontos, mert ha az egész lépet feldaraboljuk, akkor a viaszsejtekből kifolyik a méz azokon a helyeken, ahol a vágás keletkezett.

A lépesméz ehető részei közé soroljuk a mézet és a viaszsejteket is. A levágott lépesméz darabot vegyük a szánkba, majd alaposan rágjuk össze, egészen addig, amíg a viaszsejtekből ki nem préselődik az összes méz. Ezután, a megrágott viaszdarabot ki is lehet köpni, ám vannak, akik inkább lenyelik azt. Ennek semmi akadálya, hiszen a lépesméz minden része emberi fogyasztásra is alkalmas, energiában gazdag és igen nagy biológiai értékkel bír. Személyenként nagyjából 40-50 gramm lépesmézet ajánlott elfogyasztani.

A lépesméz gyógyhatása miatt is igen kedvelt csemegének számít. A lépesméz fogyasztása főként légzőszervi megbetegedések esetén ajánlott. A lépesméz hatásai közé tartozik például az orrdugulás megszűntetése, a homloküreg gyulladás enyhítése, és a szénanátha tüneteinek csökkentése is. A lépesméz hatása igen kiemelkedő a légúti panaszok enyhítésében, ezért rengetegen fogyasztják meghűlés esetén is. Arcüreggyulladás kezelésében is kiemelkedő eredményeket lehet elérni a lépesméz fogyasztása által, ezért kifejezetten ajánlott lépesmézet rágcsálni a betegség ideje alatt. A lépesméz nagyon értékes anyagokat tartalmaz, amelyek akkor tudják leginkább kifejteni hatásukat, ha a rágás során visszamaradt viaszdarabot is lenyeljük. Vannak, akik nem tudják lenyelni a viaszdarabot, ezért az ő számukra remek megoldás az is, ha hosszasan rágóznak vele a méz kipréselése után is. A csodálatos hatású lépesméz termelése igen áldozatos munkát igényel. Kitartóan, nagy szakértelemmel kell végezni mind a termelést, mind pedig a begyűjtést, hogy ez a rangos, és roppant értékes termék megszülethessen és a legmagasabb minőségben kerülhessen a fogyasztók asztalára.

 

A méz hatásairól bővebben: » részletek

Miről is ismerhető fel egy hamis méz? » részletek

• Tel.: 0620/379-6130  • Email: mezpontneked@gmail.com  •

Facebook

Törzsvásárlói kártya

Partnereink

Tóth Gábor és Sebestyén Balázs ajánlásával
Tóth Gábor és Sebestyén Balázs ajánlásával

E-mentes övezet
A termékek megvásárolhatók: ITT!


A Szomor Ökofarm ajánlásával
A Szomor Ökofarm ajánlásával


A termékeink megvásárolhatók:

 

1134 Budapest
XIII. Váci út 9-15.
Lehel csarnok
Földszinten a 603-as üzletben.


1117 Budapest
XI. Kőrösi J. u. 7-9
Fehérvári úti vásárcsarnok
az Alle bevásárlóközpont mellett
Süllyesztett szint
1/1 stand